Opisz metody rozdziału mieszanin , uwzględniając sprzęt chemiczny .

Opisz metody rozdziału mieszanin , uwzględniając sprzęt chemiczny .
Odpowiedź

1. Sączenie - mieszaninę cieczy z substancją stałą przelewa się przez sączek z bibuły filtracyjnej, umieszczony na lejku. 2.Dekantacja - polega na oddzieleniu substancji stałej od cieczy, przez zlanie cieczy znad osadu. 3.Sedymentacja - to opadanie na dno naczynia cząstek substancji stałej cieczy (np. piasku w wodzie), pod wpływem siły ciężkości. 4. Krystalizacja - polega na wydzielaniu się z roztworu substancji w postaci kryształków na skutek np. odparowania wody (lub innego rozpuszczalnika). 5. Destylacja - polega na rozdzieleniu składników mieszaniny ciekłej jednorodnej. Wykorzystuje się tu różnice wrzenia cieczy wchodzących w skład mieszaniny. Ciekłą mieszaninę  jednorodną umieszcza się w kolbie (destylacyjnej) podłączonej do chłodnicy. Mieszaninę ogrzewa się kontrolując jej temperaturę za pomocą termometru. Składniki mieszaniny kolejno - w miarę wzrostu temperatury - odparowują, a ich pary skraplają się w chłodnicy i ściekają do odbieralnika. 6. Zastosowanie rozdzielacza - jest to możliwe, gdy dwie ciecze nie mieszają się ze sobą, lecz tworzą mieszaninę ciekłą niejednorodną o wyraźnej granicy pomiędzy jej składnikami. Przy otwartym kraniku rozdzielana ciecz o większej gęstości spływa do podstawionego naczynia (np. zlewki). Kranik należy zamknąć, gdy "zbliży się" do niego granica warstw cieczy. Ciecz o mniejszej gęstości pozostanie w rozdzielaczu. 7. Metody mechaniczne - polegają na mechanicznym rozdzieleniu mieszanin niejednorodnych na składniki, np. przy użyciu magnesu lub sita.

Dodaj swoją odpowiedź