do produkcji pasztetu należy przygotować mięso wieprzowe, wątróbki drobiowe i boczek w stosunku wagowym 7:3:4. ile kilogramów każdego ze składników zużyto do produkcji 98kg pasztetu?     proszę rozwiążcie....

do produkcji pasztetu należy przygotować mięso wieprzowe, wątróbki drobiowe i boczek w stosunku wagowym 7:3:4. ile kilogramów każdego ze składników zużyto do produkcji 98kg pasztetu?     proszę rozwiążcie....
Odpowiedź

do produkcji pasztetu należy przygotować mięso wieprzowe, wątróbki drobiowe i boczek w stosunku wagowym 7:3:4. ile kilogramów każdego ze składników zużyto do produkcji 98kg pasztetu?   mięso 7x kg wątróbki 3x kg boczek 4x kg razem 14x kg = 98 kg   14x = 98 x = 7   mięso 7 * 7 = 49 kg wątróbki 3 * 7 = 21 kg boczek 4 * 7 = 28 kg

Dodaj swoją odpowiedź