my w tamtym roku robilismy doswiadczenie ( na biologi ) z koscia .. zwykla z kurczaka . ;D . .. wsadzilismy ja na 2 tygodnie do octu i opserwowalismy ja ;) . ;d .. EXTRA POMYSL mOIM ZDANIEM . ;d
Jednym z najprostszych doświadczeń jest np. hodowla fasoli, a tego chyba tłumaczyć Ci nie muszę ;) ciekawym doświadczeniem jest także włożenie kości (np kurczaka) do słoika z octem i odstawienie go na jakiś tydzień. Po tygodniu kość będzie gumowa i można będzie ją wyginać - jest to potwierdzenie kwaśnych właściwości octu. Jak i to Ci się nie podoba to spróbuj doświadczenia z wytrącaniem kryształków soli : nalej do połowy słoika wody, sporządź z niej roztwór nasycony soli, na patyczek do szaszłyków zawiąż nitkę i włóż do roztworu, po jakimś czasie wytrąci się na niej sól. Nic więcej nie przychodzi mi do głowy.