Najnowsze badania udowadniają,że grzyby warto jeść nie tylko ze względu na ich smak i zapach, ale również ze względu na ich wartości odżywcze.Najlepsze są świeże grzyby zebrane samodzielnie w lesie. Zbieranie grzybów stwarza możliwosc kontaktu z przyrodą, obcowania z naturą, zapachem lasu, śpiewem ptaków. Na grzybobranie najlepiej wybierać się z osobą, która zna się na grzybach, gdyż w zasadzie wszystkie grzyby są jadalne, ale niektóre tylko raz.Zebrane przez siebie grzyby są wspaniałym urozmaiceniem pożywienia. Można z nich zrobić wspaniałe przetwory, czy to marynowane, czy suszone. A zawarty w nich zapach lasu będzie wspaniałą nagrodą za trudy zbierania.
Moim zdaniem "plusy" w zbieraniu grzybów sa następujące: - zabawa podczas wykonywania czynności - pobyt na świerzym powietrzu - poznajemy przyrodę - relaksujemy się - na koniec je jemy