Czy a) wywar z czerwonej kapusty b) sok buraczany c) esensja herbaciana d) sok z borówek mogą służyć jako wskaźniki? Odpowiedź uzasadnij.  

Czy a) wywar z czerwonej kapusty b) sok buraczany c) esensja herbaciana d) sok z borówek mogą służyć jako wskaźniki? Odpowiedź uzasadnij.  
Odpowiedź

Wywar z czerwonej kapusty, sok buraczany, esencja herbaciana i sok z borówek mogą służyć jako wskaźniki, ponieważ zmieniają barwę w zależności od środowiska. Np. wywar z czerwonej kapusty posiada barwę fioletową, po dodaniu substancji o odczynie kwasowym barwa zmieni się na czerwoną, po dodaniu substancji o odczynie zasadowym wywar przybierze barwę zieloną. Esencja herbaciana jest barwy brązowej, gdy dodamy substancji o odczynie zasadowym esencja herbaciana ciemnieje, a gdy dodamy substancji o odczynie kwaśnym (np. soku z cytryny) esencja herbaciana jaśnieje. Wywar z czerwonej kapusty, sok buraczany, esencja herbaciana i sok z borówek są wskaźnikami naturalnymi.

Dodaj swoją odpowiedź