Podróże do miejsc, w których wytwarzane są określone produkty żywnościowe lub w których organizowane są festiwale kulinarne; jednym z rodzajów turystyki kulinarnej jest enoturystyka, w której przedmiotem zainteresowania turystów jest wino, W Europie "turystyka kulinarna" to od dawna odrębna i rozbudowana gałąź gastronomii. Potentatem jest Francja - wyznaczyła szlaki kulinarne (tropem wina, szampana, serów, oliwy, piwa, calvadosu, jabłek...) w ponad dwudziestu regionach, Austria - proponuje "serową" trasę o długości siedemdziesięciu kilometrów, od wytwórców - aż po "serowe" gospody, Węgry - zapraszają na wino a Chorwacja na trufle i kasztany. Polska zaś szczyci się szeroką paletą smaków tradycyjnej kuchni, bazującej na przepisach przodków - kuchni "swojskiej", smacznej, z "posmakiem" dawnych dworów ziemiańskich i górskich szlaków pasterzy. Turystyka kulinarna to zjawisko, dzięki któremu oferta wakacyjna i menu stają się synonimami. W zależności od tego, której kuchni tajniki chcesz poznać, czekają cię wyprawy do różnych zakątków świata.
Proszę o dużo informacji na temat turystyki kulinarnej do projektu z informatyki.
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź