Dlaczego warto spożywać ryby. Jakie mają właściwości.

Dlaczego warto spożywać ryby. Jakie mają właściwości.
Odpowiedź

Jedzenie ryb zalecane jest przez ekspertów żywienia, którzy podkreślają, że są one najzdrowszym źródłem białka, zawierają niewiele kalorii i są bardzo dobrym źródłem fosforu, potasu, magnezu, jodu i witamin (ich ilość jest związana z zawartością tłuszczu: chude ryby są bogate w rozpuszczalne w wodzie witaminy z grupy B, zwłaszcza B1, B2, B6, B12, PP, natomiast tłuste zawierają rozpuszczalne w tłuszczu witaminy A, D i E). Ponadto, zawarte w rybach wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, wspierają  nasze serce, układ krążenia, układ odpornościowy, wygładzają skórę, zmniejszają ryzyko nowotworów, wspomagają rozwój płodu i dziecka, wpływają pozytywnie na wzrok, poprawiają zdolności umysłowe i poprawiają pamięć, mają właściwości przeciwzapalne, działają antydepresyjnie, zapobiegają anemii, zmniejszają ryzyko i łagodzą skutki astmy, zapobiegają starczej demencji. Ze względu na ogromną wartość odżywczą ryby powinny trafiać na nasz stół co najmniej 2-3 razy w tygodniu, zwłaszcza ryby morskie, ponieważ zawierają więcej cennych substancji niż ryby słodkowodne. Raczej unikamy ryb hodowlanych - np.  popularna w naszych sklepach panga, która jest poławiana podczas wędrówki na tarło w rzekach Azji i wpuszczana do stojących wód, by tam odpowiednio, ale wcale nie zdrowo karmiona (hormonami, mączką rybną) szybko przybierała na wadze. Potrawy z ryb można przyrządzać w najróżniejszy sposób, poprzez gotowanie, smażenie, duszenie lub pieczenie. Jednym z najzdrowszych sposobów przyrządzania ryb jest gotowanie. Ryby wkłada się do wrzącego wywaru warzywnego i gotuje - niezbyt długo (filety ok. 20 minut, a całe ryby 45-60 minut).  Filety i całe ryby można również gotować na parze. Jeżeli przygotowujemy rybę duszoną, najlepiej jest dusić ją na małym ogniu, ułożoną między warzywami. Jeżeli zdecydujemy się na smażenie - po usmażeniu ryba będzie soczysta, z chrupiącą skórką, (by mięso nie rozpadło się na patelni, można skropić  je sokiem z cytryny). Ryby doskonale smakują na zimno (np. w galarecie i jako składnik sałatek).

Ryby zmniejszają ryzyko wielu chorób, ... To może tłumaczyć dlaczego Japończycy i Finowie, którzy codziennie jedzą ryby, najrzadziej cierpią na depresję. ...

-Dostarczaja witaminy A(poprawia koordynacje skóry) i D.(wzmacnia kości i zeby) i E(usówa z organizmu szkodliwe wolne rodniki) - Wzmacniają serce, są najbogatszym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3.Obniżają one ciśnienie krwi, poziom cholesterolu i lipidów, rozszerzaja naczynia krwionośne. - Dostarcza tyle Jodu i le potrzebujesz wciag dnia, on natomiast przyspiesza przemiane materii. - Zwiekszaja poziom serotoniny, działają antydepresyjnie, witaminy z grupy B wspomagają pracę układu nerwowego, poprawiaja pamieć i koncentrację.

Dodaj swoją odpowiedź