Jedzenie ryb zalecane jest przez ekspertów żywienia, którzy podkreślają, że są one najzdrowszym źródłem białka, zawierają niewiele kalorii i są bardzo dobrym źródłem fosforu, potasu, magnezu, jodu i witamin (ich ilość jest związana z zawartością tłuszczu: chude ryby są bogate w rozpuszczalne w wodzie witaminy z grupy B, zwłaszcza B1, B2, B6, B12, PP, natomiast tłuste zawierają rozpuszczalne w tłuszczu witaminy A, D i E). Ponadto, zawarte w rybach wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, wspierają nasze serce, układ krążenia, układ odpornościowy, wygładzają skórę, zmniejszają ryzyko nowotworów, wspomagają rozwój płodu i dziecka, wpływają pozytywnie na wzrok, poprawiają zdolności umysłowe i poprawiają pamięć, mają właściwości przeciwzapalne, działają antydepresyjnie, zapobiegają anemii, zmniejszają ryzyko i łagodzą skutki astmy, zapobiegają starczej demencji. Ze względu na ogromną wartość odżywczą ryby powinny trafiać na nasz stół co najmniej 2-3 razy w tygodniu, zwłaszcza ryby morskie, ponieważ zawierają więcej cennych substancji niż ryby słodkowodne. Raczej unikamy ryb hodowlanych - np. popularna w naszych sklepach panga, która jest poławiana podczas wędrówki na tarło w rzekach Azji i wpuszczana do stojących wód, by tam odpowiednio, ale wcale nie zdrowo karmiona (hormonami, mączką rybną) szybko przybierała na wadze. Potrawy z ryb można przyrządzać w najróżniejszy sposób, poprzez gotowanie, smażenie, duszenie lub pieczenie. Jednym z najzdrowszych sposobów przyrządzania ryb jest gotowanie. Ryby wkłada się do wrzącego wywaru warzywnego i gotuje - niezbyt długo (filety ok. 20 minut, a całe ryby 45-60 minut). Filety i całe ryby można również gotować na parze. Jeżeli przygotowujemy rybę duszoną, najlepiej jest dusić ją na małym ogniu, ułożoną między warzywami. Jeżeli zdecydujemy się na smażenie - po usmażeniu ryba będzie soczysta, z chrupiącą skórką, (by mięso nie rozpadło się na patelni, można skropić je sokiem z cytryny). Ryby doskonale smakują na zimno (np. w galarecie i jako składnik sałatek).
Ryby zmniejszają ryzyko wielu chorób, ... To może tłumaczyć dlaczego Japończycy i Finowie, którzy codziennie jedzą ryby, najrzadziej cierpią na depresję. ...
-Dostarczaja witaminy A(poprawia koordynacje skóry) i D.(wzmacnia kości i zeby) i E(usówa z organizmu szkodliwe wolne rodniki) - Wzmacniają serce, są najbogatszym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3.Obniżają one ciśnienie krwi, poziom cholesterolu i lipidów, rozszerzaja naczynia krwionośne. - Dostarcza tyle Jodu i le potrzebujesz wciag dnia, on natomiast przyspiesza przemiane materii. - Zwiekszaja poziom serotoniny, działają antydepresyjnie, witaminy z grupy B wspomagają pracę układu nerwowego, poprawiaja pamieć i koncentrację.