wypisz sutki niedoboru i nadmiaru makro i mikroelementow oraz u witamin.. wypisz zrodla wystepowania.

wypisz sutki niedoboru i nadmiaru makro i mikroelementow oraz u witamin.. wypisz zrodla wystepowania.
Odpowiedź

Makroelementy: -wapń:składnik kości i zębów, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mięśni i układu nerwowego. źródło-mleko i przetwory mleczne oraz warzywa liściaste. -potas i sód: wpływa na pobudliwość komórek nerwowych i mięśniowych. źródło-sól kuchenna -fosfor:składnik kości. zawarty w różnych pokarmach -siarka:źródło-mięso, rośliny strączkowe i orzechy -magnez:niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśniowego -chlor:odpowiedzialny za równowagę wodno-mineralną. źródło-sól kuchenna Mikroelementy: -żelazo:źródło-mięso, wątroba, żółtka jaj, orzechy i rośliny strączkowe. niedobór powoduje anemię. -jod:źródło-ryby, sól kuchenna. niedobór prowadzi do powiększenia tarczycy. Witaminy: -A-źródła-wątroba,jaja,masło,mleko,tran,niektóre warzywa i jarzyny. niedobór-ślepota zmierzchowa,zanikanie nabłonków i łuszczenie się skóry. Nadmiar-zmiany zabarwienia skóry,wypadanie włosów -D-źródła-wątroba,mleko pełne,jaja,drożdże,masło,tran. niedobór-u dzieci krzywica -E-źródła-oleje roślinne,orzechy,kiełki pszenicy,wątroba,jaja,ryby. niedobór-osłabienie mięśni,obniżenie płodności -K-niedobór-wydłużanie czasu krzepnięcia krwi,podatność na krwotoki -B₁-źródło-wątroba,mięso,drożdże,nieoczyszczone ziarna zbóż. niedobór-choroba beri-beri -PP-źródło-wątroba,sery,jaja,pełne mleko,niektóre warzywa. niedobór-rzadko stwierdzany-uczucie zmęczenia, depresje i zaburzenia pamięci -B₂-źródła jak wit. PP. niedobór-zapalenie skóry i pękanie kącików ust,obniżenie sprawności umysłowej -B₆-źródła-wątroba,mięso,jaja,warzywa,banany,rośliny strączkowe. niedobór-stany zapalne skóry,nadmierna pobudliwość -B₁₁-źródła-bakterie flory jelitowej,nieoczyszczone ziarna zbóż,drożdże,jarzyny liściaste. niedobór-zakłócenie procesu krwiotwórczego,prowadzące do anemii -B₁₂-źródła-bakterie flory jelitowej,wątroba,jaja. niedobór-anemia złośliwa -C-źródła-świeże owoce. niedobór-obniża odporność na przeziębienia,choroba szkorbut

Dodaj swoją odpowiedź