Kanapka to przede wszystkim "potrawa" łatwa i szybka w przygotowaniu. Odpowiednio dobrane pieczywo, masło oraz składniki czynią z tego prawdziwą bombę z witaminami. Jeżeli mamy ochotę na kanapkę, sięgnijmy po ciemne pieczywo razowe – jest nie tylko mniej kaloryczne, ale dostarcza większej ilości składników odżywczych. W piekarniach mamy obecnie szeroki wybór razowego pieczywa (chleb żytni, pumpernikiel, graham, chleb wieloziarnisty). Do kanapki z twarogiem można dodać rzodkiew, jest zasobna w witaminę C, witaminy z grupy B, odpowiedzialne za regulację przemiany materii, oraz składniki mineralne: potas, wapń, siarkę i magnez. Znane są również właściwości lecznicze rzodkiewki. Jej korzenie zawierają substancje o działaniu bakteriobójczym oraz olejki eteryczne, które likwidują szkodliwe bakterie w przewodzie pokarmowym. To właśnie olejkom eterycznym rzodkiew zawdzięcza swój dosyć ostry smak. Do kanapki świetnie pasuje także soczysta zielona sałata, która jest nie tylko smaczna, ale też bogata w żelazo, wapń, potas, magnez oraz witaminy A, E, D, C. Do kanapki warto dodać plasterki pomidora lub przygotować sałatkę pomidorową. Pomidory świetnie komponują się z parmezanem, bazylią oraz oliwkami. Dla urozmaicenia smaku sałatkę można polać sosem przygotowanym z soku z cytryny, oliwy z oliwek oraz delikatnej musztardy. Warto wiedzieć, że pomidor zawiera bardzo cenną substancję – likopen. Regularne spożywanie tego przeciwutleniacza zapobiega nowotworom oraz chorobom serca.
Napisz w min.10 rozwiniętych zdaniach ,,pochwałe kanapki"...Czyli opisać kanapke z jej dobrych stron ,co posiada potrzebnego dla naszego organizmu itp...Proszę o szybką odpowiedz :) Dam do tego jeszcze 100 pkt.za dobrą odp.
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź