Sól z pieprzem - należy wrzucić do szklanki te substancje, wlać do niej wody, a sól po jakimś czasie będzie się wydzielać w postaci kryształków wskutek odparowania wody. Ryż z kaszą manną - ja uważam, że tą mieszaninę można oddzielić ręcznie, gdyż ryż w porównaniu do kaszy jest dość duży, a więc byłoby to łatwe, natomiast można też przez sitko, kasza manna by przez nie przeleciała, a ryż by pozostał na sitku. Woda z mąką - te substancje należy oddzielić poprzez sączenie (filtrację), należy przelać tą mieszaninę (woda z mąką) przez sączek z bibuły umieszczony na lejku. Na tym sączku pozostanie mąka, a woda spłynie do zlewki. Woda z alkoholem - jest to mieszanina dwóch cieczy, więc te mieszaniny można oddzielić poprzez destylację (teraz napiszę Ci coś w stylu regułki co to jest destylacja, bo nie wiem do końca jak to wytłumaczyć w przypadku wody z alkoholem , a nie chciałabym wprowadzać Cię w błąd) , w tym sposobie oddzielania wykorzystuje się różnice temperatur wrzenia cieczy wchodzących w skład mieszaniny. Mieszaninę umieszcza się w kolbie destylacyjnej, która podłączona jest do chłodnicy. Następnie tą właśnie mieszaninę ogrzewa się, a poszczególne składniki tej mieszaniny jednorodnej, w miarę wzrostu temperatury odparowują, a ich pary skraplają się w chłodnicy i ściekają do odbieralnika. Skrawki papieru z kaszą - aby tą mieszaninę oddzielić należy użyć, np. linijki, najpierw potrzeć nią np. o włosy - takim sposobem będzie ona zelektryzowana co spowoduje, że skrawki papieru przyczepią się do linijki i zostaną oddzielone od kaszy.
Podaj sposoby rozdzielania poniższych mieszanin . Sól z pieprzem. ryż z kaszą manną woda z mąką woda z alkocholem skrawki papieru z kaszą Na jutro ! . Pilne ! . Daaaaaaaaaaje Naj !
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź