Chemia to nauka o bardzo rozległym zastosowaniu, znana od najdawniejszych czasów i wykorzystywana to przeróżnych przemian. Dziś służy nam niemal w każdej dziedzinie przemysłu, gdyż związki chemiczne odpowiednio ze sobą zmieszane i połączone dają nam jedzenie, lekarstwa, a nawet ubrania. Bez zastosowania osiągnięć współczesnej chemii żywność byłaby mniej barwna, aromatyczna i estetyczna, ale przecież nie tylko! Chemia nie tylko wspiera atrakcyjność żywności jako produktu handlowego i obniża koszty jej produkcji, lecz przede wszystkim zwiększa jej trwałość, wzbogaca wartość odżywczą i chroni przed procesami mogącymi przekształcić ją w substancję szkodliwą. Przykładem tutaj może być każdy produkt jaki znajdujemy na półce sklepu spożywczego. Począwszy od zwykłych bułek, które są takie pulchne dzięki znanym nam wszystkim proszku do pieczenia NaHCO3, a skończywszy na tzw. zupkach chińskich, które są praktycznie samą chemią, gdyż ich składniki to skomplikowane związki chemiczne wpływające na smak i warunki w jakich mogą być przetrzymywane. Oto kilka znanych związków chemicznych wraz z oznaczeniami jakimi posługują się producenci. Wykorzystywane one są jako barwniki, konserwanty, zagęszczacze oraz substancje o innym znaczeniu: E 150 - karmel (częściowo zwęglony cukier) - brunatna; wyroby cukiernicze E 153 - węgiel drzewny (pigment) - czarny, syntetyczny; wyroby cukiernicze E 171 - dwutlenek tytanu (pigment) - biały; guma do żucia, drażetki, pasta do zębów E 172 - wodorotlenek żelaza (pigment) - brunatny; rzadko stosowany: sztuczne osłonki kiełbas E 173 - glin, aluminium (metaliczne) - metaliczny; dekoracja słodyczy E 220 - dwutlenek siarki - syntetyczny; soki owocowe i koncentraty, wino, suszone owoce E 236 - kwas mrówkowy - syntetyczny; ryby wędzone, surowe soki owocowe E 252 - azotan potasu - syntetyczny; wędliny, sery podpuszczkowe i topione E 290 - dwutlenek węgla - syntetyczny, konserwant; napoje, wody mineralne E 508 - chlorek potasu - konserwy, wędliny i wyroby garmażeryjne. Tych substancji jest o wiele więcej, nie sposób wypisać je wszystkie. Chemia na każdym kroku pomaga nam w kuchni. Przykładem jest najprostsza sól kuchenna o wzorze NaCl, bez której żadna potrawa nie ma smaku, a co ważne szybko by się zepsuła. Przemysł spożywczy XXI wieku bazuje tylko na konserwantach i chemicznych środkach odżywczych, ponieważ są one tańsze, łatwiejsze w produkcji i smaczniejsze, mino iż w wielu przypadkach bardzo niezdrowe. Konsumenci nie zwracają jednak na to uwagi, dlatego w barach szybkiej obsługi jest tyle klientów. Te „restauracje” nie istniały by, gdyby nie pomoc chemii. Nie tylko w dzisiejszych czasach chemia wykorzystywana jest do sporządzania pożywienia. Już w starożytności posługiwano się ta nauką. Podczas przygotowywania potraw na stoły egipskich faraonów, używano olejków do poprawienia smaku. Medycyna leczy i chroni. Historia jej rozwoju wskazuje, jak pożyteczną nauką jest jej siostra - chemia, która nieustannie pomaga medycynie w leczeniu, ochronie, badaniach, produkcji leków i syntezie leków nowych. Podstawą medycyny jest biologia i biochemia, lecz w wielu przypadkach również efekty badań chemicznych i produkcji przemysłu chemicznego decydują o ratowaniu życia i zdrowia ludzkiego. Od dawien dawna ludzie leczą się za pomocą własnych metod opracowanych na podstawie długich doświadczeń i przemyśleń. Już pierwsi alchemicy wykorzystywali niezwykłe właściwości substancji chemicznych, aby pomagać chorym ludziom. Warto wspomnieć również o poszukiwaniu kamienia filozoficznego, który to miał być kluczem do nieśmiertelności. Niestety nie udało się go otrzymać, ale dziś w dobie maszyn i komputerów, gdzie wszystkiego jest pod dostatkiem, naukowcy, opracowali tyle substancji odmładzających, wstrzymujących przy życiu, a nawet uzdrawiających, że są one porównywane ze średniowiecznym panaceum, który to był eliksirem przeciw wszystkim chorobom (panaceum również nie udało się alchemikom otrzymać). Ważnym zastosowaniem chemii w medycynie jest radioterapia, czyli leczenie właściwościami pierwiastków promieniotwórczych, dzięki czemu możemy pokonać raka. Zasługi w tej metodzie maja m.in. takie izotopy jak: 60Co, 226Ra, 131J, 42K i 43K. Nowo opracowaną metodą jest jonoforeza, która pomaga w takich schorzeniach jak: drożdżyca paznokci, zespół rwy kulszowej, bóle głowy, zaburzenia wymowy, stany zapalne gałki ocznej, zaburzenia w ukrwieniu nerwu wzrokowego i siatkówki, zaburzenia ukrwienia obwodowego, blizny, przykurcze bliznowate i wiele innych.
Co to znaczy że chemia żywi, leczy, ubiera ale także rani. napisać kilka zdań pls
Co to znaczy że chemia żywi, leczy, ubiera ale także rani. napisać kilka zdań pls...
Co to znaczy że chemia żywi, leczy, ubiera ale także rani. napisać kilka zdań pls
Co to znaczy że chemia żywi, leczy, ubiera ale także rani. napisać kilka zdań pls...
Wyjaśnij co to znaczy że chemia żywi leczy ubiera broni.
Wyjaśnij co to znaczy że chemia żywi leczy ubiera broni....
Napisz co to znaczy: Chemia leczy, żywi, ubiera.
Napisz co to znaczy: Chemia leczy, żywi, ubiera....
1. Wyjaśnij dlaczego mówimy, że chemia leczy, żywi, broni i ubiera? 2. Co to znaczy dwa oblicza chemii ? Prosiłabym o jak najdłuższą odpowiedź ;>
1. Wyjaśnij dlaczego mówimy, że chemia leczy, żywi, broni i ubiera? 2. Co to znaczy dwa oblicza chemii ? Prosiłabym o jak najdłuższą odpowiedź ;>...