Nie wiem czy chodzi Ci dokładnie o to ale : Produkty powinny być poddane nalezytym procesom aby utzymać ich jak najdłuższą świerzość. Takimi procesami są miedzy innymi : Pasteryzacja Sposób zapobiegania szybkiemu psuciu się produktów żywnościowych, głównie płynów, na skutek działania znajdujących się w nich drobnoustrojów. Mrożenie Mrożenie produktów spożywczych pozwala na zachowanie najwięcej składników odżywczych: witamin, składników mineralnych, białek i tłuszczy. Kiszenie oraz kwaszenie produktów Jest to utrwalanie surowców roślinnych przeznaczonych do spożycia (np. kapusty, ogórków, grzybów) oraz na paszę (kiszonki), poprzez wytwarzający się kwas mlekowy (1% - 1,5%) w wyniku fermentacji mlekowej. Suszenie Suszeniem nazywa się zespół operacji technologicznych, mających na celu zredukowanie zawartości wody w produkcie przez jej wyparowanie i zmniejszenie przez to aktywności wody do wartości uniemożliwiającej rozwój drobnoustrojów, jak również ograniczenie do minimum przemian enzymatycznych i nie enzymatycznych. Wędzenie Utrwalanie produktów mięsnych, ryb, serów przez poddanie ich, w tzw. wędzarni, działaniu dymu wędzarniczego (gł. ze spalonego drewna drzew liściastych) w temperaturze od 16 do 120C. Solenie Solenie jest jedną z najstarszych metod utrwalania artykułów żywnościowych. Przesycenie tkanek roztworem soli odpowiednie stężonym uniemożliwia (hamuje) rozwój drobnoustrojów, sól bowiem ma właściwości odciągania wody z tkanek produktu i komórek drobnoustrojów. Apertyzacja Metoda konserwowania żywności w hermetycznych naczyniach przez długotrwałe ogrzewanie w wodzie wrzącej wynaleziona przez N. Apperta. Produkty powinny być przechowywane w przygotowanych do nich pomieszczeniach z odpowiednią temperaturą. Zabiezpieczeniemi przeciwko owadom i dobrze wykonanej podłodze oraz wymalowanych wapnem lub emulsją ścianą. Wybierz sobie z tego co chcesz jeśli chcesz skróć chodź nie jest to potrzebne :)
Mam mały problem z zadaniem do V klasy: Jak zabezpieczyć produkty spożywcze przed spleśnieniem plis musze to mieć na zaraz
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź