Trwający całe tysiąclecia rozwój Cińskiej sztuki kulinarnej był procesem nieustannego próbowania i ulepszenia ,wytrwałym poszukiwaniem coraz bardziej wyrafinowanych i doskonałych potraw. Nigdy nie zagubiono przy tym pierwontnego charakteru tej kuchni - jej podstawowe założenia są absolutnie ponadczasowe. Połączenie chińskiej tradycji kulinarnej z najnowszą wiedzą z dziedziny medycyny znane jest nie od dziś. Zdrowy sposób odżywiania jest bowiem od dawna elementarną częścią składową chińskiej medycyny. Kuchnia chinska probuje dostosować potrawy pod wzgledem składników i sposobu ich przyrządzania do panujacej aury i aktualnego stanu fizycznego organizmy. Sztuka gotowania jest w Chinach ścisle powiazana z chinska filozofia- z wiarą w harmonie istnieje naturalnej równowagi między siłami przyrody oraz harmonijnego zwiazku miedzy otaczajacymi nas przedmiotami. ;)
Napisz o wybranej kuchni świata (min. 1,5 strony + bibliografia + obrazki) To na jutro, więc proszę jak najszybciej. Już z góry dziękuję. DAJE NAJ!!!
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź