Jeśli chodzi o wpływ rozdrobnienia substancji na szybkość rozpuszczania to pierwszym co przyszło mi na myśl jest : Instrukcja: zwazenie np. 2 lub 3 ( lub dowolnej ilości) kostek cukru i odwazenie takiej samej ilości cukru pudru i kryształu.. następnie wsypanie kolejno do zlewek każdego rodzaju cukru i zalanie dowolną ilościa ( zawsze tą samą ) wody ( o tej samej temperaturze) Obserwacje: od razu po wlaniu wody widać ze cukier puder całkowicie się rozpuścił.. "ubyło" także kryształu ale najmniej cukru w kostkach.. poproś 2 osobę o pomoc i mieszajcie jednocześnie w tym samym tempie i tyle samo czasu wode z cukrem w kostkach i kryształem. Cukier kryształ rozpuści się szybciej. Wnioski: Im większe rozdrobnienei substancji tym szybciej się ona rozpuszcza.
Zaprojektuj doswiadczenie.Mając do dyspozycij cukier puder , cukier kryształ , cukier w kostkach , zaprojektuj doswiadczenie umożliwiajce zbadanie rozdrabniania substancij na szybkosc rozpuszczania .Napisz instrukcje , obserwacje i sformułuj wnioski.
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź