Wpisz rodzaje mieszanin i metodę ich rozdzielania: a)Mak z solą kuchenną b)opiłki żelaza z cukrem c)woda z denaturatem d)mąka z wodą e)cukier z piaskiem f)woda z benzyną g)opiłki żelaza z kaszą

Wpisz rodzaje mieszanin i metodę ich rozdzielania: a)Mak z solą kuchenną b)opiłki żelaza z cukrem c)woda z denaturatem d)mąka z wodą e)cukier z piaskiem f)woda z benzyną g)opiłki żelaza z kaszą
Odpowiedź

mak z solą kuchenną- niejednorodna- krystalizacja soli lub sitko opiłki żelaza z cukrem- niejednorodna- wziąść magnez (przyciągną się opiłki żelaza) woda z denaturatem- jednorodna- destylacja mąka z wodą- niejednorodna- sedymentacja cukier z piaskiem- niejednorodna- krystalizacja cukru woda z benzyną- niejednorodna- użycie tzw. rozdzielacza -opiłki żelaza z kaszą - niejednorodna- wziąść magnez (przyciągną się opiłki żelaza)

Dodaj swoją odpowiedź