1. w farmacji do produkcji antybiotyków i produkcji szczepionek 2 w przemyśle spożywczym - produkcja jogurtów serów 3 produkcja witamin, hormownów, enzymów, acetonu 4 w oczyszczalniach wspomagają likwidację zanieczyszceń 5 w rolnictwie - funkcja owadobojcza
Pozytywne znaczenie bakterii: -rozkład i gnicie martwej materii -fermentacja obornika -w przemyśle do produkcji serów,jogurtów ,alkoholu -do produkcji szczepionek,surowic,antybiotyków -do produkcji kiszonek -wzbogacają glebę w azot -ułatwiają trawienie celulozy zwierzętom przezuwajacym Negatywne znaczenie bakterii; -wywołują choroby ludzi i zwierząt -powodują gnicie artykułów spozywczych -niszczą np.drewno,włókna
-likwidacja zanieczyszczeń w biooczyszczalniach ścieków -przemysł spożywczy(w produkcji jogurtów serków) -przemysł farmaceutyczny(produkcja szczepionek ,antybiotyków(