wlasciwosci soli : Chlorek sodu NaCl - bezbarwna substancja krystaliczna - rozpuszczalna w wodzie - w postaci oczyszczonej nie jest higroskopijny - stosowany do celów spożywczych - jako środek konserwujący - przemyśle barwnikarskim i garbarskim Węglan sodu Na2CO3 - białym, krystalicznym, higroskopijnym proszek - rozpuszczalna w wodzie - tworzy hydraty - roztwory wodne wskutek hydrolizy mają odczyn silnie alkaliczny - używany do produkcji saletry sodowej, szkła, celulozy, papieru, mydła, środków piorących, - w hutnictwie żelaza do odsiarczania - dodawany do żywności jako regulator kwasowości. Azotan(V) potasu KNO3 - biała krystaliczna substancja - rozpuszczalna w wodzie - występuje w przyrodzie jako minerał saletra indyjska - stosowana jako nawóz sztuczny - do wyrobu prochu strzelniczego Siarczan(VI) sodu Na2SO4 - białe ciało stałe - rozpuszczalna w wodzie - tworzy hydraty - występuje w przyrodzie jako minerał tenardyt - znajduje zastosowanie w przemyśle szklarskim, papierniczym i tekstylnym - do produkcji środków piorących i farb - sól glauberska stosowana jest w medycynie jako osmotyczny lek przeczyszczający Metody otrzymywania soli. 1. METAL + NIEMETAL ----> SÓL BEZTLENOWA (sól kwasu beztlenowego) 2. METAL + KWAS ----> SÓL + H2 (cząsteczka wodoru w stanie gazowym) 3. TLENEK METALU + KWAS ----> SÓL + WODA 4. ZASADA + KWAS ----> SÓL + WODA 5. TLENEK NIEMETALU (BEZWODNIK KWASOWY) + TLENEK METALU ----> SÓL TLENOWA 6. TLENEK NIEMETALU (BEZWODNIK KWASOWY) + ZASADA ----> SÓL TLENOWA + WODA 7. SÓL + KWAS ----> NOWA SÓL (OSAD) + NOWY KWAS 8. SÓL + ZASADA ----> NOWA SÓL (OSAD) + NOWA ZASADA 9. SÓL + METAL ---> NOWA SÓL + NOWY METAL 10. SÓL + SÓL ----> NOWA SÓL (OSAD) + NOWA SÓL
Otrzymywanie i właściwości soli Barzo proszę o szybkie rozwiązanie z góry wielkie dzięki
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź