poprzez taką dietę wykluczamy dostarczanie witamin ; A,D,E,K które zawarte są w tłuszczach . niedobór wit.A - kurza ślepota wit.D - łamliwość kości wit.E- u mężczyzn prowadzi do bezpłodności wit.K-krowtoki
prdukty pochodznia zwierzęcgozaliczają się przedeszystkim do gruy sładników poarmowyh zwanych białkiem.Są o na przkład ryby,jaja,mso,prdukty mlczne,nabiał,jogurty,sery,twaogi itp.).Białko jest bardzo ważnym elementem diety każdego człowieka,jego niedobór proadzi do wyniszczenia się organizmu.Bez tego cenego produktu dochodzido kruchości wlosów,paznokci,szybszego powstawania próchnicy,zanik mięsiączek u kobiet,szsza łamliwość kości,organizm jest bardziej podatny na stres,u dzieci i młóżeżdochodzi do zatrzymania się rozwoju psychicznego i fizycznego oraz coroby taie jak anema,czyli niedkrwistość.