Oblicz ilośc ciepła, którą należy dostarczyć 1 litrowi wody o temperaturze 20 stopni C, by się zagotowała, a następnie wyparowała. Ciepło parowania w temperaturze wrzenia 2258000 J/kg  ciepło własciwe wody 4200 J/ kg*C

Oblicz ilośc ciepła, którą należy dostarczyć 1 litrowi wody o temperaturze 20 stopni C, by się zagotowała, a następnie wyparowała. Ciepło parowania w temperaturze wrzenia 2258000 J/kg  ciepło własciwe wody 4200 J/ kg*C
Odpowiedź

Cp=2258000J/kg Cw=4200J/kg*C m=1kg t=20 stopni C   Q=Q1+Q2   Q1=delta t * m * Cw Q2=Cp*m delta t =80stopni celcjusza Q=80*1*4200+2258000*1 Q=2594000   Odp. Q=2594000

Dane:                                            Szukane: V=1l                                              Δt=? d=1g/cm³                                      m=? temp.=20°C                                   E=? Cp=2258000J/kg c=4200J/kg×°C Rozwiązanie: Δt=100°C - 20°C=80°C                 /  zmiana temperatury m=dV                                           /  wzór m=1g/cm³×1dm³=1000g=1kg         /  1l to 1 dm³ E=mcΔt                                        /  wzór E₁=1kg×4200J/kg×°C×80°C= =336000J                                       / energia potrzebna na zagotowanie wody E=Cpm                                          / wzór E₂=2258000J/kg×1kg= =2258000J                                     /energia potrzebna na wyparowanie wody 336000J+2258000J=2594000J= =2,594MJ                    /energia potrzebna na zagotowanie i wyparowane wody   0dp;1 litrowi wody o temperaturze 20°C należy dostarczyć  2,594MJ ciepła, aby woda się zagotowała, a następnie wyparowała.  

Dodaj swoją odpowiedź