1 }Wyjaśnij ,dlaczego na skutek oddychania beztlenowego uwalniana jest mniejsza ilość energi niż w wypadku oddychania tlenowego   2 ]Korzystając z dostępnych źródeł informacji,podaj przykłady wykorzystywania procesu fermentacjiw przemyśle spożywczym .

1 }Wyjaśnij ,dlaczego na skutek oddychania beztlenowego uwalniana jest mniejsza ilość energi niż w wypadku oddychania tlenowego   2 ]Korzystając z dostępnych źródeł informacji,podaj przykłady wykorzystywania procesu fermentacjiw przemyśle spożywczym .
Odpowiedź

1. Poniewaz cukier zostaje rozłozony na nieco prostszy związek organiczny 2. Fermentacja alkoholowa drozdzy - wytwarzanie wszelakich alkoholi; Fermentacja mlekowa - wykorzystywana w mleczarstwie, warzywa (kwaszenie ogorkow czy kapusty) i piekarstwo (zakwas do produkcji chlea zytniego)

Dodaj swoją odpowiedź