Kiedy, gdzie i dlaczego w organiźmie człowieka może zachodzić oddychanie beztlenowe ?

Kiedy, gdzie i dlaczego w organiźmie człowieka może zachodzić oddychanie beztlenowe ?
Odpowiedź

Oddychanie beztlenowe jest rozrzutnym sposobem uzyskiwania energii koniecznej do zycia, poniewaz komorki zuzywaja duza zwiazkow organicznych, a zyski energetyczne sa niewielkie. Jednocezsnie w powstajacym w wyniku fermentacji produkcie organicznym tkwio niewykorzystana znaczna ilosc energii. W przyrodzie występuje oddychanie beztlenowe: jest wykorzystywane przez niektóre bakterie i grzyby, które żyją w środowisku, gdzie nie ma tlenu. Przykład: drożdże Drożdże przekształcają glukozę w etanol i dwutlenek węgla. Podczas tego procesu uwalniana jest energia. Nazywamy to fermentacją alkoholową. Innym rodzajem fermentacji jest fermentacja mlekowa. Przeprowadzają ją bakterie mlekowe. Bakterie te przekształcają bez udziału tlenu glukozę w kwas mlekowy. W czasie oddychania tlenowego powstaje więcej energii niż w czasie oddychania beztlenowego.

taki proces może zachodzić w mięśniach podczas wysiłku fizycznego. Jest duże zapotrzebowanie na energię, a krew nie nadąża z tlenem, więc trudno, musi zajść oddychanie beztlenowe, by móc spalić materiał i wytworzyć energię, niestety przy okazji wytwarza się kwas mlekowy. Przez to właśnie mamy zakwasy.

Dodaj swoją odpowiedź