wzorów po prostu musisz nauczyć się na pamięć i wiedzieć kiedy je zastosować. w przykładzie a musisz to rozpisać na 2 nawiasy,piszesz te same liczby, ale w drugim nawiasie zmieniasz znak na przeciwny, czyli jak masz "+" to w drugim dajesz "-", a wygląda to tak: (2x+pierwiastek z 2) (2x-pierwiastek z dwóch) = a teraz obliczasz... pierwsze wyrażenie do kwadratu i drugie do kwadratu, czyli 2x kwadrat - (zawsze "-"!!) (pierwiastek z 2 kwadrat) = 4x kwadrat (nadal kwadrat bo x także musisz podniesc do kwadratu) - 2 ( bo pierwiastek z 2 do kwadratu to 2)i masz!! a 2 następne robisz według schematu : a^{2} + 2ab + b^{2} a przykład c: a^{2} - 2ab + b^{2} jeśli byłyby jakieś problemy, pisz :)
a) (2x+√2)= czy tu nie powinno być do kwadratu ? (2x+√2)²=4x²+4x√2+2 a b a² 2ab b² masz wzór (a+b)²=a+2ab+b² lub (a-b)²=a²-2ab+b² u ciebie "a" to 2x teraz podnies to do kwadratu masz wiec 4x² bo : twoje 2x = to 2razy2 wiec 4, a x razy x to x² czyli 4x² teraz ze wzoru drugi skladnik to 2ab ta cyfra "dwa" jest tu zawsze bo to taki wzor robisz wiec 2 razy "a"(u ciebie "a" to 2x i razy "b" a uciebie "b" to √2 czyli 2 razy 2xrazy√2=4x√2 teraz "b" ze wzoru do kwadratu podnosisz u ciebie b to √2 czyli √2² to 2 b) (a+0,2)²=a²+0,4a+0,04 c) (1½-¾b)²=(3/2 - 3/4b)²=9/4 - 18/8b + 9/16b²