obejrzyj kosc udowa kurczaka , ocen jej twardosc i elastycznosc. wloz ja na kilka dni do szklanki wypelninej octem . po wyjeciu i osuszeniu ponownie zbadaj jej twardosc i elastycznosc.  zapisz spostrzezenia i wyjasnij przyczyne zaobserwowanej zmiany.

obejrzyj kosc udowa kurczaka , ocen jej twardosc i elastycznosc. wloz ja na kilka dni do szklanki wypelninej octem . po wyjeciu i osuszeniu ponownie zbadaj jej twardosc i elastycznosc.  zapisz spostrzezenia i wyjasnij przyczyne zaobserwowanej zmiany.
Odpowiedź

kośc stanie się elastyczna, na skutek wypłukania mineralów z kości. wniosek: białko nadaje elastycznośc kości, a minerały twardośc? chyba tak mozna to nazwac. polecam wykonanie tego zadania, kośc naprawdę wygina się na wszystkie  strony!

Środki: słoik,kość z kurczaka, ocet Przebieg doświadczenia: Kość z kurczaka wkładamy do słoika z octem na min. 3 dni. Obserwacje: Każdego dnia kość stawała się coraz miększa, ocet zmętniał. Unosił się nieprzyjemny zapach. Wnioski: Ocet wypłukuje sole minerale z kości, wskutek czego kość staje się miękka.

Dodaj swoją odpowiedź