A - źółte owoce i warzywa, marchew, tran, jajka, sery - bierze udział w procesie widzenia, prawidłowym funkcjonowaniu skóry, zapewnia wzrost i rozwój C - owoce cytrusowe, pietruszka, porzeczka, dzika róża, surowe warzywa - zwiększa odporność, przyśpiesza gojenie się ran, ma właściwości baketriobójcze E - mleko, mięso, oleje jadalne, warzywa liściaste, jajka- zapewnia prawidłową pracę mięśni, układu nerwowego, zapobiega starzeniu się, łagodzi zmęczenie FOSFOR - większość produktów spożywczych - składnik kości i zębów WAPŃ - mleko, sery, jajka - umożliwa prawidłową pracę serca oraz mięśni ŻELAZO - mięso, nasiona roślin strączkowych - składnik hemoglobiny, która umożliwia transport tlenu JOD - ryby morskie - bierze udział w wytwarzaniu hormonów potrzebnych do wzrostu człowieka, rozwoju mózgu i układu nerwowego ;-)
Biomedyka-pytania i odpowiedzi egzaminacyjne
1. Wyjaśnij pojęcie rozwoju ontogenetycznego.
Rozwój ontogenetyczny to proces rozwoju organizmu od momentu zapłodnienia komórki jajowej przez plemnik do chwili śmierci osobnika. Stanowi on łańcuch kolejno po sobie następujących ogniw p...