Dlaczego spożycie chlorku baru może skończyć się śmiercią, a siarczanu baru nie, pomimo, że obie te sole zawierają toksyczny pierwiastek bar? Jakie cechy tych dwóch substancji i jakie zjawiska fizykochemiczne są tego podstawą?

Dlaczego spożycie chlorku baru może skończyć się śmiercią, a siarczanu baru nie, pomimo, że obie te sole zawierają toksyczny pierwiastek bar? Jakie cechy tych dwóch substancji i jakie zjawiska fizykochemiczne są tego podstawą?
Odpowiedź

Chlorek baru jest solą łatwo rozpuszczalną, więc może w łątwy sposób być rozprzestrzeniana w organiźmie wraz z płynami ustrojowymi, łatwo dostaje się do krwi. Po rozpuszczeniu ta sól ulega dysocjacji: BaCl₂ --H2O---> Ba²⁺ + 2Cl⁻ a jony baru wiążą się z białkiem w organiźmie, powodując jego zatrucie. Siarczan baru jest solą b. trudno rozpuszczalną w wodzie, więc po spożyciu tego osadu , jest w dużej części wydalana. Za stopień szkodliwości obu soli odpowiada ich rozpuszczalność, a w przypadku BaCl2 jeszcze dysocjacja.

Dodaj swoją odpowiedź