Dlaczego na talerzu z osolonym ogorkiem zaczyna wyplywac woda ?     Jak zmieni sie potencjal wody w roztworze glebowym trawnikow miejskich jesli na szose bedzie czesto sypana sol. Jak zadziala to na osmotyczny wplyw wody do komorek korzenie ?

Dlaczego na talerzu z osolonym ogorkiem zaczyna wyplywac woda ?     Jak zmieni sie potencjal wody w roztworze glebowym trawnikow miejskich jesli na szose bedzie czesto sypana sol. Jak zadziala to na osmotyczny wplyw wody do komorek korzenie ?
Odpowiedź

1. Cytoplazma komórek ogórka ma pewną ilość rozpuszczonych minerałów, takich jak sód, potas, chlorki oraz inne jony. Ściana i błona komórkowa działają jak membrana filtrująca, która przepuszcza tylko wodę. Woda natomiast przemieszcza się do środowiska gdzie jest większe stężenie jonów, w tym przypadku woda przechodzi z komórki ogórka na zawnątrz, gdzie jest "wyższe ciśnienie osmotyczne" (pod tym pojęciem rozumie się poziom stężenia jonów). Całe zjawisko nazywa się plazmolizą.   2. Sól zostaje wymyta przez rozpuszczający się śnieg i przedostaje się do gleby. Następuje zaburzenie równowagi osmotycznej, naturalnie komórki korzenie miały większą osmotyczność cytoplazmy niż woda w glebie, dzięki czemu "wciągały wodę" do wnętrza. W momencie przedostawanie się do gleby coraz większych ilości soli, nastepuje spadek różnicy osmolarności pomiędzy glebą i korzeniem, osmolalnośc gleby rośnie a korzenia nie zmienia się, następuje spadej pobierania wody przez korzenie na drodze osmotycznej

Dodaj swoją odpowiedź