1.Surową z kurczaka kość włóż dosłoika i zalei octem po tygodniu wyijmi i zanotuj wynk obserwacji   2.Porównaj namoczona kość w ocie z koscia upieczonego kurczaka   na jutro na ocenę

1.Surową z kurczaka kość włóż dosłoika i zalei octem po tygodniu wyijmi i zanotuj wynk obserwacji   2.Porównaj namoczona kość w ocie z koscia upieczonego kurczaka   na jutro na ocenę
Odpowiedź

Kość zmięknie, ponieważ kwas octowy wyciągnie z kości związki wapnia i Fosforu, według wzoru: 2CH₃COOH + CaCl₂ -> (CH₃COO)₂Ca + 2HCl

1. Po zanurzeniu kości w occie steje sie ona giętka a spodowowane jest to rozpuszczeniem wapnia , soli mineralnych i fosforu przez ocet. W kości powstała substancja organiczna zwana osseiną nadająca jej elastycznosć . 2. Kwas octowy powoduje usunięcie z kości substancji mineralnych (soli wapnia i fosforu), które nadają kości sztywność i twardość. Wypalanie kości powoduje usunięcie związków organicznych (osseina), przez co kość traci sprężystość.

Dodaj swoją odpowiedź