Wypisz właściwości skrobi. Wymień przy tym: pęcznienie, kleikowanie, dekstrynizację.   Proszę o rozwiązanie Mojego zadania..;) Z góry dziękuję ;*

Wypisz właściwości skrobi. Wymień przy tym: pęcznienie, kleikowanie, dekstrynizację.   Proszę o rozwiązanie Mojego zadania..;) Z góry dziękuję ;*
Odpowiedź

Skrobia jest białą, bezpostaciową substancją stałą, bez zapachu i smaku, śliska w dotyku. Żle rozpuszcza się w zimnej wodzie. Po ogrzaniu pęcznieje, tworząc tzw. kleik skrobiowy -roztwór koloidalny skrobi. W naszym organizmie skrobia pod wpływem działania kwasów i zawartych enzymów ulega hydrolizie. Rozkład skrobi nie prowadzi do natychmiastowego otrzymania glukozy. Najpierw powstają mniejsze cząsteczki tzw. dekstryny.    

Dodaj swoją odpowiedź