Funkcje poszczególnych cukrów: - glukoza - błonnik - glikogen - skrobia - celuloza - fruktoza - chityna

Funkcje poszczególnych cukrów: - glukoza - błonnik - glikogen - skrobia - celuloza - fruktoza - chityna
Odpowiedź

celuloza - skład ściany komórk. w roślin, chityna- skład ściany komórk.  w grzybów. ... zaraz podam nastepne..:)

glukoza: jest przerabiany w komórkach do dwutlenku węgla i wody, gdzie pozyskiwana jest energia niezbędna komórkom do  podtrzymania procesów życiowych. błonnik: oczyszczanie organizmów z toksyn, zapobieganie zaparciom, zmniejsznaie podatności na choroby bakteryjne, wzmacnia florę jelitową, regulowanie pracy przewodu pokarmowego glikogen: funkcja zapasowa u zwierząt. skrobia: magazyn energii w polisacharydzie roślin celuloza: funkcja strukturalna, fruktoza: działa wspomagająco w chorobach serca oraz spożywana jest profilaktycznie, gdyż ma działanie przeciwnowotworowe.  

Dodaj swoją odpowiedź
Biologia

Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu.

Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu



Składniki odżywcze są to związki występujące w produktach spożywczych zarówno pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego, które po spożyciu ulegają strawieniu i przyswoj...

Biologia

Węglowodany (cukry)

WĘGLOWODANY
(Cukry)
Węglowodany - (inaczej sacharydy lub potocznie cukry) to związki organiczne - wielowodorotlenowe alkohole składające się z węgla, wodoru i tlenu, w których stosunek wodoru do tlenu jest taki sam jak w wodzie, czyl...

Żywienie człowieka

Węglowodany

Węglowodany

Węglowodany - (inaczej sacharydy lub potocznie cukry) to związki organiczne - wielowodorotlenowe alkohole składające się z węgla, wodoru i tlenu, w których stosunek wodoru do tlenu jest taki sam jak w wodzie (H2O), czyli...

Żywienie człowieka

Węglowodany

Węglowodany

Węglowodany - (inaczej sacharydy lub potocznie cukry) to związki organiczne - wielowodorotlenowe alkohole składające się z węgla, wodoru i tlenu, w których stosunek wodoru do tlenu jest taki sam jak w wodzie (H2O), czyli...