W dawnych czasach ziarna mielono w kamiennych żarnach i z tak powstałej mąki pieczono placki chlebowe. Przez wiele lat ludzie udoskonalali sposoby mielenia ziaren. Siły przyrody przyszły z pomocą: wiatr i woda, budowali młyny. Potem ludzie zaczęli budować młyny elektryczne i parowe. Dawniej chleb pieczono w domach w piecach chlebowych, taki chleb dużo większy niż ten pieczony w nowoczesnych piecach. lub Wiosną rolnicy sieją ziarna ,z których po kilku miesiącach wyrastają piękne złociste łany. Następnie zbiera się zboże, oddziela ziarno od plewy. Ziarno trafia do młyna gdzie jest mielone na mokę, a potem mąka trafia do piekarni, gdzie wypiekane są piękne rumiane bochny chleba, które trafiają na sklepowe półki, a stamtąd do naszych domów....
Wywiad o chlebie
DZ: Dzień dobry. Chciałabym przeprowadzić z panem wywiad na temat chleba i jego znaczeniu w pańskim życiu.
H.G.: Witam. Będzie mi bardzo miło odpowiedzieć na pańskie pytania. Rzeczywiście chleb w mym życiu ma wielkie znaczenie.