1.Wymień zasady prawidłowego żywienia. 2.Jakie zagrożenia dla zdrowia człowieka wynikają z niewłaściweko przechowywania i niehigienicznego przygotowywania pokarmu?

1.Wymień zasady prawidłowego żywienia. 2.Jakie zagrożenia dla zdrowia człowieka wynikają z niewłaściweko przechowywania i niehigienicznego przygotowywania pokarmu?
Odpowiedź

. najważniejszym posiłkiem jest śniadanie, którego nie należy pomijać, gdyż zapewnia ono energię na resztę dnia   ważne jest urozmaicenie spożywanych pokarmów, Chodzi tu przede wszystkim o witaminy i minerały .   Niezbędne jest codzienne spożywanie produktów zbożowych, które są głównym źródłem energii do pracy organizmu oraz warzyw i owoców, najlepiej w postaci surowej. Dostarczają one niezbędnego do właściwej pracy układu pokarmowego błonnika oraz witamin     niezbędnym jest ograniczanie spożywania tłuszczu. Tłuszcze zwierzęce należy zastąpić olejami roślinnymi. Ważne też aby unikać tłustych potraw zawierających duże ilości szkodliwego cholesterolu   sól, jako że powoduje zatrzymywanie wody w organizmie, a co za tym idzie podnosi ciśnienie, również powinna być spożywana w ograniczonych dawkach   należy zachować umiar w jedzeniu cukru i słodyczy. Ich nadmierne spożycie powoduje podwyższenie poziomu trójglicerydów we krwi, a także przyczynia się do chorób zębów i przyzębia. Zamiast słodkości lepiej jeść więcej owoców i warzyw   Unikanie Alkoholu .     2. dostawanie się mikroorganizmów do organizmu . surowe jedzenie mięsa, lub produktów pochodzenia zwierzęcego ( np. jajka) nieugotowane mogą prowadzić do bulów brzucha  zatruć .

Dodaj swoją odpowiedź