Konserwantów używamy przede wszystkim po to, aby przedłużyć trwałość danego produktu oraz by zachować na dłużej jego atrakcyjny wygląd, ograniczyć rozwój szkodliwych drobnoustrojów. Dawniej i być może do niektórych dzisiejszych produktów spożywczych stosowano konserwanty, aby zatuszować niską jakość na przykład owocu, czy warzywa. NEGATYWNE SKUTKI STOSOWANIA KONSERWANTÓW. Oczywiście w dzisiejszych czasach ilość i rodzaj konserwantów dodawanych do żywności jest stale kontrolowana (dawniej jako konserwant stosowano np. formalinę czy kwas borowy), ale nawet niewielkie ilości konserwantów mogą negatywnie wpływać na organizm człowieka. Do negatywnych skutków stosowania konserwantów zaliczamy: podrażnienia przewodu pokarmowego, bóle głowy, choroby nowotworowe, wymioty, wysypkę, niedobory różnego rodzaju witamin.
Napisz wypracowanie na temat konserwantów. Bardzo pilne prosze pomóżcie z góry dziękuje ;*** ;) daje 20 to na Technikę ;)
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź