Trochę nietypowe: Opisz drogę bułki z masłem i szynką przez przewód pokarmowy.

Trochę nietypowe: Opisz drogę bułki z masłem i szynką przez przewód pokarmowy.
Odpowiedź

Bułka z masłem i szynką włożona do jamy ustnej jest odgryzana przez zęby siekacze. Następnie zostaje rozdrobniona przez zęby przedtrzonowe i trzonowe w procesie gryzienia i żucia. Uformowane w jamie ustnej kęsy pokarmowe z bułki zwilżone śliną wytworzoną przez ślinianki dzięki ruchom języka i policzków są przesuwane ku tyłowi i ?wciskane? do gardła. Jest to pierwszy etap procesu połykania. Obecność pokarmu w gardle powoduje odruchowy skurcz mięśni gardła i krtani, wskutek czego podniebienie miękkie unosi się i zamyka drogę do jamy nosowej, krtań unosi się i zostaje zamknięta przez nagłośnię, łuki podniebienne oddzielające gardło od jamy ustnej zbliżają się do siebie. W ten sposób zostają zamknięte połączenia gardła z drogami oddechowymi i odcięta droga powrotna pokarmu do jamy ustnej. Skurcze mięśni okrężnych gardła powodują przesuwanie się kęsa pokarmowego jedyną pozostała drogą - do przełyku. W przełyku skurcze mięśni ścian szybko przesuwają pokarm do żołądka. Część bliższa żołądka służy przede wszystkim do gromadzenia pokarmu. Mięśnie tej części żołądka ulegają rozluźnieniu podczas połykania pokarmu, co umożliwia zwiększanie objętości żołądka. W części dalszej żołądka odbywa się mieszanie pokarmu z tzw. sokiem żołądkowym i homogenizowanie jego cząsteczek. Skurcze tej części żołądka powodują wielokrotne przesuwanie treści pokarmowej tam i z powrotem i wytłaczają małe jej porcje do jelita cienkiego. Sok żołądkowy jest mieszaniną wydzielin różnych komórek błony śluzowej żołądka. Do najważniejszych składników zaliczamy : kwas solny, pepsyna (enzym trawiący białka), śluz i tzw. czynnik wewnętrzny. Kwas solny powoduje silne zakwaszenie treści pokarmowej. Umożliwia upłynnienie wielu składników stałych pokarmu np. włókien mięsnych, działa bakteriobójczo i stwarza właściwe środowisko dla trawiennego działania enzymu pepsyny. Enzym ten powoduje rozłożenie cząsteczek białek pokarmowych na łańcuchy peptydowe. Śluz, będący mieszaniną związków wielkocząsteczkowych (głównie białek i wielocukrów), ma strukturę żelu. Osłania on błonę śluzową żołądka przed drażniącym działaniem kwasu solnego i ułatwia przesuwanie pokarmu. Czynnik wewnętrzny jest to substancja, które wiąże zawartą w pokarmie witaminę B12 i w ten sposób umożliwia jej wchłanianie w jelicie. W odcinku jelita cienkiego składniki pokarmowe ulegają ostatecznemu strawieniu i wchłonięciu. Procesy te zachodzą w trakcie powolnego przesuwania treści pokarmowej w kierunku jelita grubego. Jelito cienkie dzieli się na 3 części : górny odcinek - nosi nazwę dwunastnicy, środkowy ? jelita czczego, a dolny ? jelita krętego.

Dodaj swoją odpowiedź