białko roślinne - jest optymalnie kaloryczne, bardzo łatwo strawne i przyswajalne nie ma jednego białka roślinnego zawierającego wszystkie aminokwasy egzogenne w optymalnych proporcjach. Białku roślinnemu towarzyszy zbyt mało witamin grupy B i wapnia. Są jednak wyjątki. Białko soi i jej przetworów, amarantusa i roślin strączkowych oraz orzechów bliskie jest białku idealnemu według wszystkich 4 kryteriów. Białka zwierzęce. Dr Colin T.Campbell z Uniwersytetu Cornell, wiceprzewodniczący Światowej Organizacji Zdrowia ds. Badań nad Rakiem, uważa , że ,,Białko zwierzęce to jedna z najbardziej toksycznych substancji odżywczych jaka istnieje,, Głównym tego powodem jest to, że tłuszcze nasycone , podnoszą cholesterol we krwi i są przyczyną chorób degeneracyjnych. Tłuszcze roślinne obniżają te poziomy oraz podnoszą odporność immunologiczną organizmu. Dr Campbell wysuwa hipotezę , że 80-90 % zachodnich chorób jak nowotwory, choroby serca i cukrzyca, można zapobiec, jeśli zastąpimy białko zwierzęce na białko roślinne, zwłaszcza rośliny strączkowe i fasola. Bardzo istotne jest również to, jaką posiadamy grupę krwi ? Grupa krwi O lub A lub B lub AB ? Połączenie tej wiedzy ze sobą i oczywiście zastosowanie jej w swojej diecie, na pewno przyniesie Tobie korzyści zdrowotne.
białka roślinne Funkcje białka -budulcowa -transportowa -regulatorowa -odpornościowa -lokomotoryczna -katalityczna -wzmacniajaca -nerowa białka dziela sie na aminokwasy. w przyrodzi występuje tylko 20 aminokwasów. białka sa połaczone ze soba za pomoca wiązan peptydowych struktira białka: 1)pierwszorzedowliniowe ułożenie aminokwasów w ściśle określonej kolejności 2)drogorzędowa-betacharmonijka 3)trzeciorzedowa-to białka o strukturze drugorzedowej zwiniete w przestzrenna bryłe 4)czwartorzedowe-składa sie z kiku podjednostek białkowych zwykle o strukturze trzeciorzedowej białka dzielimy na: a)proste -histony -globuliny -skleroproteiny b)złożone -melaoproteiny -chromoproteiny c)białka złożone z cukrami i tłuszczami -glikoproteiny -lipoproteiny