Nie wiem czy o to chodzi , ale... Spalanie produktów żywnościowych. Marchewkę lub inna jarzynę wprowadź do płomienia palnika gazowego. Po pewnym czasie marchewka się zwęgli co będzie świadczyło o zawartości węglą w badanym produkcie.
Znam dwa przykłady doświadczeń z czego pierwsze jest bardzo proste nawet do przeprowadzenia w domu, drugie- laborka ;) Doświadczenie 1 Na jakiś talerzyk kładziesz kawałek mięsa lub jakieś warzywo i podgrzewasz je nad ogniem aż do czasu gdy nasze mięsko lub roślinka zrobi się czarna (zwęgli się) Świadczy to o obecności węgla w organizmach roślinnych i/lub zwierzęcych. Doświadczenie 2 Do próbówki daj kawałek mięsa/warzywa(niech to będzie 10g) zatkaj korkiem z rurką wcześniej dodając CuO (jeśli dałeś 10g substancji to 50g). Rurka ma wchodzić do roztworu Ca(OH)2- woda wapienna. Próbówkę podgrzewaj nad palnikiem. Wydzielający się gaz powoduje mętnienie wody wapiennej co świadczy o tym, że wydzielającym się gazem jest CO2. (Spalanie węgla-powstaje dwutlenek węgla) ;)