omów rolę białek, tłuszczów i węglowodanów w organiżmie  

omów rolę białek, tłuszczów i węglowodanów w organiżmie  
Odpowiedź

Cukry: - główny substrat energetyczny Tłuszcze: -budulcowa -substrat energetyczny Białka: -budulcowa - w ostateczności substrat energetyczny - białka enzymatyczne - tworzą RNa DNa

- Białka to najważniejszy składnik pokarmowy i tak jak witaminy oraz sole mineralne jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a nawet do jego życia. - Rola tłuszczów w żywieniu zdrowego i chorego człowieka zajmuje szczególnie ważną pozycję ze względu na profilaktykę i leczenie metabolicznych schorzeń układu krążenia zagrażających dziś milionom ludzi w krajach rozwiniętych przemysłowo. Tłuszcze pożywienia pełnią dużą rolę w etiopatogenezie choroby nowotworowej. - Węglowodany w organizmie człowieka spełniają wiele funkcji, z których najważniejsza jest rola dostarczyciela łatwo przyswajalnej energii. Węglowodany przyswajalne stanowią głównie źródło energii dla organizmu człowieka, jednak w niewielkim stopniu może być ona pod ich postacią magazynowana ( węglowodany stanowią zaledwie około 1% masy ciała).

Dodaj swoją odpowiedź