zad.1 a) Czy białko i glukoza mają wpływ na zabarwienie? b) Badana obecność niektórych substancji odżywczych w produktach żywnościowych przy użyciu odczytnika. c) W obecności glukozy zmienia się kolorz niebieskiego na ceglasto- pomarańczowy, a w obecności białka na fioletowy zad.2 aminokwasów glukozy glicerolów i innych związków zad.3 P F P F P zad.4 cukier złożony, nie jest trawiony, nie ma wartości odżywczych dla człowieka, ułatwia transport pożywienia w przewodzie pokarmowym- glikogen cukier prosty, rozpuszczalny w wodzie, wchłaniany z przewodu pokarmowego do krwi- glukoza cukier złożony, okresowo magazynowany w wątrobie i mięśniach szkieletowych człowieka- glicerol cukier złożony o dużej wartości odżywczej, jest głównym składnikiem kasz i przetworów mącznych- skrobia zad.5 czerwony- ziemniaki, marchew, banany, płatki owsiane niebieski- pieczywo razowe, brązowy ryż, otręby zbożowe ;)))
potrzebuje odpowiedzi do cwiczen z biologii Puls zycia nowa podstawa programowa klasa II strona 26 i 27 jak cos to jest tez w zalaczzniku :)
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź