Pozytywne- mamy jogurty, kefiry, kiszone ogórki, kiszona kapustę, rozkładają materię organiczną, wzbogacaja glebę w zwiazki azotu, uczestnicza w biologicznym oczyszczaniu scieków Negatywne- wywołują chroby, powodują psucie się żywności
W PRZYRODZIE Pozytywne: - wspomagaja wiele roslin uprawnych - dzieki nim przyroda moze funkcjonowac -wzbogacaja glebe w azot - oczyszczaja scieki - do produkcji szczepionek Negatywne : - proces gnicia -wywoluja choroby u roslin - uwalniaja azot do atmosfery DLA CZŁOWIEKA Pozytywne: -wytwarzaja niektore witaminy - do produkcji nie ktorych antybiotykow - przy odpowiedniej modyfikacji wytwarzaja ludzka insuline - umozliwiaja kiszenie warzyw, produkcje serow i napojow mlecznych Negatywne: -psucie sie zywnosci - wywoluja liczne choroby u ludzi, zwierzat hodowlanych i roslin uprawnych -moga byc wykorzystywane jako bron biologiczna