funkcje białek: -budulcowa -transportowa -regulacyjna -odpornościowa zródła: -ryby -mięso
FUNKCJE BIAŁEK - Przeciwciala. - biorą udzial w obronie organizmu przed antygenami, (niszczone są przez biale krwinki) - Białek kurczliwych - są odpowiedzialne za ruch (występują w mięśniach) - Enzymy - bialka które ulatwiają reakcje biochemiczne, okreslane jako katalizatory. Dzialają w żolądku (pepsyna) - Hormonalna - np. insulina (reguluje metabolizm glukozy, poprzez kontrolę stężenia cukru we krwi) oksytocyna (pobudza mięśnie podczas porodu) Somatotropina (hormon wzrostu stymuluje produkcję białek w komórkach mięśniowych) -Białka strukturalne - np. keratyna ( włosy, paznokcie) kolagen i elastyna wsparcie dla tkanki łącznej takich jak ścięgna i więzadła -"Bagażu białka" - sklep aminokwasów - Transport białka np.hemoglobiny (transport tlenu przez krew)i cytochromy (działają jako białka nośnikowe elektronów).