zasady trawienia węglowodanów , białek i tłuszczy

zasady trawienia węglowodanów , białek i tłuszczy
Odpowiedź

Tr. Skrobi amylazy- enzymy glikolityczne rozkładają wiązania w cukrach złożonych. Amylaza ślinowa i trzustkowa odczepiają od cząsteczek wielocukru dwucukrowe cząst. maltozy. Nadwyżka glukozy w wątrobie może być wykorzystywana do syntezy glikogenu . Z krwią trafiają one do komórek tkanki tłuszczowej i ulegają zamianie na tłuszcze zapasowe. Tr. Białek zaczyna się w żołądku gdzie komórki gruczołowe wydzielają nieczynny enzym- pepsynogen. Razem z kwasem sol. Pepsynogen przekształca się w pepsynę. Pepsyna rozkłada białka na krótsze łańcuchy polipeptydowi. W jelicie cienkim działaja trypsyna i chymotrypsyna, które rozkłada cząsteczki polipeptydów i dipeptydów. Oba enzymy wytwarzane są przez trzustkę i do dwunastnicy dostają się w post. nieczynnej. Tr. Tłuszczy w jamie ustnej i żołądku lipidy nie są trawione, w jelicie cienkim powstaje mieszanina glicerolu i kwas. tłuszczowych . Tworzą one z solami żółciowymi kompleksy – micelami. Dzięki temu łatwo przenikają do komórek nabłonków kosmków jelita cienkiego. Tam następuje resynteza tłuszczów obojętnych.

Dodaj swoją odpowiedź
Biologia

1. Wyjaśnij zasady trawienia białek, węglowodanów, tłuszczy.

1. Wyjaśnij zasady trawienia białek, węglowodanów, tłuszczy....

Chemia

Składniki pokarmowe

Składniki pokarmowe


- Białka
- Tłuszcze
- Węglowodany - składniki odżywcze
- Witaminy
- Składniki mineralne
- Woda
- Kwasy organiczne
Substancje te powinny być zawarte w surowcach lub dodane w ...