Bakterie w przyrodzie i w życiu spełniją ogromną rolę.Gdyby ich nie było, powierzchnia naszej planety pokryta byłaby wielometrową warstwą martwych organizmów, rośliny nie rosłyby przez brak soli mineralnych w glebie. Brak roślin spowodowałoby śmierć roślinożerców, brak roślinożerców to pewna śmierć mięsożerców czyli zagłada życia na Ziemi. W gospodarstwie domowym rozkładają papier, drewno, farbę, gumę. Ogromną rolę odgrywają bakterie w oczyszczaniu wód i ścieków, co przy dzisiejszym stanie zanieczyszczania rzek ma coraz większe znaczenie. Bakterie rozkładają szczątki roślinne i zwierzęce, przeciwdziałając gromadzeniu się ich w coraz większej ilości. Na skutek działalności tych mikroorganizmów ulegają one rozkładowi na związki proste, jak amoniak, dwutlenek węgla i woda, które zostają włączone w ogólny obieg materii. Na skale przemysłową produkuje się z pomocą bakterii wiele witamin, różnych substancji chemicznych i kwasów organicznych. Dla rolnictwa bardzo ważna jest rola glebotwórcza bakterii. Bakterie podnoszą żyzność gleby, wzbogacając ją w przyswajalne dla roślin składniki odżywcze. Na gruntach uprawnych rozkładają obornik lub kompost. Podnoszą jej walory i dzięki pruchnicy zwiększa się żyzność jak również nadaje jej strukturę gruzelkowatą co zwiększa przewiewność i dłuższe zatrzymywanie wody. Również ludzie wykorzystują bakterie do produkcji serów, kefirów, kiszą kapustę, ogórki, z nich robi się szczepionki. W procesach fermentacji powstaje m. in. alkohol etylowy, kwas mlekowy, kwas octowy i wiele innych użytecznych substancji. Również, aby piwo miało swój aromat muszą zadziałać bakterie. Są też bakterie które wywołują zaburzenia specjalnie prowadzonych procesów fermentacyjnych i powodują psucie się artykułów spożywczych, często na wielka skale.
Bakterie odgrywaja ogromna role w środowisku jak i w życiu człowieka. Rozkładaja one martwą materie organiczna dzieki czemu powstaje próchnica glebowa. Duże znaczenie mają też bakterie symbiotyczne występujące w komórkach roślin motylkowych. Rośliny te otrzymują dzięki bakteriom dużą ilość związków bogatych w azot. Bakterie symbiotyczne występujące w przewodzie pokarmowym zwierząt a także człowieka, ułatwiają proces trawienia i są źródłem witaminy K i B. Bakterie pełnią także funkcje w gospodarce człowieka i wykorzystywane są ; -w mleczarstwie do produkcji jogurtów czy serów(bakterie fermentacyjne). - w przemysle farmaceutycznym do produkcji szczepionek i antybiotyków - w inżynierii genetycznej do produkcji acetonu, etanolu, aminokwasów, witamin, hormonów i enzymów - w rolnictwie jako organizmy owadobójcze -w biologicznych oczyszczalniach scieków Bakterie mają także negatywne znaczenie w środowisku i życiu człowieka. Wytwarzają liczne toksyny w podłożu w którym żyją i są przyczyną zachodzenia procesów gnilnych pogarszających jakość żywności, szczególnie owoców i warzyw. Są także przyczyną wielu chorób roślin i zwierzat.