jama ustna-amylaza ślinowa(ptalina) żołądek-pepsyna dwunastnica-trypsyna rozkłada białka -amylaza trzustkowa rozkłada cukry -lipaza rozkłada tłuszcze jelito cienkie- enzymy zawarte w soku jelitowym
jama ustna- ptialina trawi wielocukry np skrobię żołądek : - lipaza żołądkowa – emulguje tłuszcze i nieznacznie je hydrolizuje - pepsyna- endopeptydaza rozkłada białka na krótsze odcinki oligopeptydów - podpuszczka – ścina białko mleka, u człowieka występuje w okresie niemowlęcym dwunastnica : trypsyna, chymotrypsyna, elastaza, karboksypeptydaza, amylaza trzustkowa, , sacharaza, maltaza, laktaza – powoduje rozkład maltozy na dwie cząsteczki glukozy, lipaza trzustkowa, deoksyrybonukleaza,rybonukleaza. jelito cienkie : - trawienie bakteryjne, które polega na rozkładzie niestrawionych kawałków pokarmu znajdujących się między kosmkami jelitowymi przez bakterie -oligosacharydazy i disacharydazy