1. Azot występuje w wielu związkach chemicznych, zarówno w organizmach żywych (w białkach), jak i minerałach (np. saletrach) oraz w powietrzu atmosferycznym). Azot ma duże znaczenie w medycynie (stosuje się do znieczuleń), w rolnictwie i przemyśle spożywczym (--> więcej informacjiw zastosowaniu-zadanie 3). 3. Zastosowanie azotu: - otrzymuje się z niego amoniak służący do produkcji nawozów sztucznych oraz kwasu azotowego (V), - jest składnikiem proszku do pieczenia ciast (wodorowęglan amonu), - w przemyśle naftowym - do wydobywania ropy naftowej z podziemnych złóż. 2. Właściwości azotu: - gaz, - bezbarwny, - bezwonny, - niemetal, - nie podtrzymuje spalania, - nieco lżejszy od powietrza, - słabo rozpuszcza się w wodzie. mam nadzieję, że pomogłam ;))
Opisz azot według podanych punktów. 1. Występowanie, znaczenie, i obieg azotu w przyrodzie. 2. Właściwości chemiczne i fizyczne azotu. 3. Zastosowanie azotu.
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź