gleby i ich znaczenie w produkcji żywnośći

gleby i ich znaczenie w produkcji żywnośći
Odpowiedź

Pod wpływem temperatury powietrza, wód opadowych oraz wiatru które działają na wierzchnia warstwę skorupy ziemskiej powstaje zwietrzelina. Pod wpływem czynników organicznych wytwarzających próchnice w ciągu kilkuset lat przekształca się ona w glebę- czyli cienka warstwę powierzchni Ziemi , w skład której wchodzą składniki mineralne ze zwietrzeliny, próchnica z obumarłych organizmów, mikroorganizmy, rośliny i zwierzęta, woda i powietrze. Gleby pełnia następujące funkcje: a). Produkcyjna b). Retencyjna c). Sanitarna Skład gleby zależy od rodzaju skały, ilości próchnicy, bogactwa organizmów, a żyzność od ilości materii organicznej, składników mineralnych oraz stosunków wodnych. Na całej Ziemi tylko 11% gleb jest żyznych nadających się do uprawy, z czego najwięcej jest ich we Europie. W zależności od tego jaki czynnik determinuje powstawanie gleby wyróżniamy 2 rodzaje: 1. strefowe- na powstanie których decydujące znaczenie miał klimat. Wyróżniamy tu następujące typy gleb: a). Czarnoziemy- klimat umiarkowanie ciepły, kontynentalny, na obszarach pokrytych lessem, gruba warstwa próchniczna powstała z roślinności trawiastej. Najżyźniejsze gleby na Ziemi. b).gleby brunatne- klimat umiarkowanie morski, skały gliniaste, próchnica ze ściółki lasów liściastych, gleby średnie. c). Gleby bielicowe- umiarkowanie chłodny , skały piaszczyste, próchnica powstała ze ściółki lasów iglastych, gleby słabe. 2. astrefowe- związane tylko z podłożem skalnym ( bez względu na roślinność tworząca próchnice). Zaliczamy do nich: a). Rędziny- skały węglanowe b). Mady- osady rzeczne c). Czarne ziemie- zarastające bagna na podłożu obfitującym w wapń. Duża ilość gleb uprawnych w Europie spowodowana jest nie tylko warunkami klimatycznymi lecz również działalnością człowieka polegająca na powiększaniu areału gleb uprawnych kosztem lasów, bagien.

Dodaj swoją odpowiedź