1> chłodzenie lub mrożenie - czynności życiowe bakterii są zahamowane w temperaturach bliskich zeru stopni Celsjusza; chłodzenia zabija tylko niewielką liczbę drobnoustrojów, te które przeżyją mogą rozwijać się w konserwowanej tym sposobem żywności po jej ogrzaniu; znane są również drobnoustroje zimnolubne (np. Listeria monocytogenes), które żyją i rozmnażają się w niskich temperaturach. Najpopularniejszym sprzętem służącym do tego rodzaju konserwacji jest lodówka, znajdująca się współcześnie w prawie każdym domu 2,Zamarzanie jest procesem przechodzenia substancji ze stanu ciekłego w stan stały. | Wrzenie to zamiana cieczy w gaz lub parę. Obydwa te terminy odnoszą się do wszystkich substancji, nie tylko do wody. 3,Suszenie żywności – jeden z najdawniejszych sposobów utrwalania żywności, w najprymitywniejszej formie odbywało się na słońcu i wietrze, obecnie suszenie odbywa się w suszarkach różnego typu, gdzie suszy się m.in. owoce, warzywa, grzyby, mleko, jaja. Cały ten proces doprowadza do zmiany smaku, barwy, składu chemicznego, które są wynikiem m.in. strat substancji lotnych, reakcji między aminokwasami i cukrami (tzw. brunatnienie nieenzymatyczne). Zawartość wody w np. suszu warzywnym 5–7%, proszku mlecznym 2,5–3,5%, a w suszu owocowym mimo ok. 20% wilgotności trwałość jest uwarunkowana wysoką koncentracją cukrów i kwasów organicznych.
co to jest chłodzenie żywności ? co to jest zamrazanie ? co to jest suszenie ?
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź