Człowiek - istota przedsiębiorcza - ściąga
przedsiębiorczość- zdolność do kreowania i zaspokajania własnych i cudzych potrzeb
typy osobowości według Hipokratesa:
choleryk (osoba impulsywna, ma słomiany zapał, najlepiej pracuje w grupie, ma ciekawe pomysły)
sangwinik (osoba konkretna, zdecydowana, ma cel w życiu i sukcesywnie do niego dąży, nadaje się do pracy samodzielnej jak i w grupie)
flegmatyk (osoba spokojna, robiąca wszystko swoim tempem, ma hobby i zainteresowania, najlepiej pracuje mu się samodzielnie)
melancholik (osoba depresyjna, niezadowolona z życia, wszyscy są winni jego niepowodzeń, tylko nie on, preferowane zatrudnienie w pracy grupowej, gdzie będzie cały czas obserwowany)
Cztery ogniwa komunikacji:
1nadawca- osoba przesyłająca daną informację
2Przekaz- wartość, którą chcemy przekazać
3Kanał- sposób przekazu informacji (gest słowo)
4Odbiorca- osoba do której kierujemy daną informację
asertywność- umiejętność wyrażania własnego zdania
źródła sukcesu autoprezentacji:
komunikacja niewerbalna- 70%
komunikacja werbalna- 30% (20% sposób mówienia, 10%- wypowiadane słowa)
Pracownik- osoba zatrudniona na podstawie umowy o pracę (umowa ze względu na czas pracy: w pełnym wymiarze godzin [40h] i niepełnym wymiarze godzin), powołania, wyboru, mianowania lub spółdzielczej umowy o pracę.
umowa akordowa-od ilości wykonanych sztuk
ekonomia- jest nauką badającą w jaki sposób społeczeństwa gospodaruje i decyduje o tym co, jak i dla kogo wytwarzać
rynek- miejsce, na którym dokonywane są wymienne transakcje
4 podstawowe czynniki wytwórcze w gospodarcze:
1kapitał 2pracownicy- kapitał ludzki 3ziemia 4 przedsiębiorczość
Funkcje rynku:
1informacyjna- dostarcza informacji o popycie, podaży i cenie
2równowagi- dostosowywuje wielkość produkcji i jej jakość do oczekiwań klientów
3akceptacja bądź odrzucenie przez rynek
4alokacyjna- na podstawie informacji z rynku podejmujemy decyzje o inwestycjach
5selekcyjna- akceptacja bądź odrzucenie producenta przez rynek
Rodzaje rynku:
ze względu na zasięg terytorialny: rynek- lokalny, regionalny, krajowy, międzynarodowy, globalny (na co najmniej 3 kontynentach)
ze względu na przedmiot obrotu: rynek- pracy, dóbr i usług (np woda), towarowy (przetwarzane towary), pieniężny (banki, giełdy)
ze względu na skalę lub wielkość transakcji- hurtowy (duże ilości towaru po niższej cenie-pojedynczym klientom), detaliczny (małe ilości towaru po wyższej cenie- dużej ilości klientów)
ze względu na swobodę dokonywanej transakcji: wolny rynek, rynek reglamentowany (nadzorowany przez państwo- akcyzy np na alkohol), szary rynek, czarny rynek (handel towarów zakazanych np. narkotyki)
dumbing- sprzedaż towarów poniżej kosztów produkcji
popyt- ilość dóbr jaką mogą i chcą kupić konsumenci w danym czasie przy różnych poziomach ceny
prawo popytu: wraz ze wzrostem ceny ilość nabywcza spada i odwrotnie.
3 wyjątki: poromocja (2 w cenie 1, dolewka w KFC), aukcje ( dzieła sztuki, alkohol, dla osoby uzależnionej leki podtrzymujące życie, narkotyki), zagrożenie wojną- wykupywanie towarów o długim terminie przydatności
determinanty popytu (czynniki pozacenowe ksztłtujące popyt):
moda, dochód, ceny innych dóbr (dobra substytucyjne (zamienne) dobra komplementarne (uzupełniające) wiek płeć, klimat, pora roku, oczekiwane zmiany ceny, sytuacja gospodarcza, inne.
prawo podaży-wraz ze wzrostem ceny ilość zaoferowana rośnie
determinanty podaży (czynniki kształtujące podaż): ceny surowców, techonlogia, liczba producentów, wyczerpywanie się zapasów PODAŻ – ilość dóbr zaoferowanych przez producentów przy różnych poziomach ceny w określonym czasie. cena równowagi rynkowej- cena ukształtowana przez krzywą popytu i krzywą podaży (cena po której producent jest w stanie wyprodukować dany towar a klienci są w stanie go nabyć)
cena minimalna- najniższa jaką można ustalić, chroni interesy producentów
cena maksymalna- najwyższa jaką można ustalić, chroni interesy konsumentów Empatia - w psychologii zdolność odczuwania stanów psychicznych innych istot (empatia emocjonalna), umiejętność przyjęcia ich sposobu myślenia
Apatia, stan zmniejszonej aktywności i wrażliwości na bodźce, głównie emocjonalne; bierność, gnuśność, uważana niekiedy za “słabość charakteru”