Zaprojektuj doświadczenie mając do dyspozycji cukier puder, cukier kryształ i cukier w kostkach zaprojektuj doświadczenie umożliwiające zbadanie wpływu rozdrobnienia substancji na szybkość rozpuszczania. Napisz instrukcję obserwacje i wnioski  

Zaprojektuj doświadczenie mając do dyspozycji cukier puder, cukier kryształ i cukier w kostkach zaprojektuj doświadczenie umożliwiające zbadanie wpływu rozdrobnienia substancji na szybkość rozpuszczania. Napisz instrukcję obserwacje i wnioski  
Odpowiedź

1. Wlewam wody do szklanek 2. Jednocześnie wrzucam do wody kostkę cukru, cukier puder i cukier kryształ. 3. Cukier puder zaczyna się rozpuszczać. 4. Cukier kryształ zaczyna się rozpuszczać. 5. Cukier w kostce zaczyna się rozpuszczać.   Wniosek: Im drobniejsze jest ciało stałe tym szybciej się rozpuszcza w wodzie. Na rozpuszczalność wpływa jeszcze m. in. temperatura, mieszanie.

Dodaj swoją odpowiedź