Narządy budujące układ pokarmowy: przełyk , żołądek, jelita, odbyt, wątroba, trzustka.Układ pokarmowy: umożliwia rozdrabnianie pokarmów, ich trawienie, wchłanianie niezbędnych składników pokarmowych i wydalanie niestrawionych resztek pokarmowych.Gruczoły trawienne, Wyróżniamy gruczoly trawienne przyścienne - gruczoły o mikroskopijnych wymiarach, znajdujące się w ścianach przewodu pokarmowego: gruczoły żołądkowe wydzielające sok zoladkowy , gruczoly dwunastnicze (Brunnera) wydzielające sok dwunastniczy i gruczoły jelitowe sok jelitowy . Pobrany pokarm ma najczęściej taką postać, która uniemożliwia bezpośrednie wykorzystanie go i dlatego poddany jest działaniu czynników mechanicznych (obróbka mechaniczna) i chemicznych (obróbka chemiczna, trawienie). Do czynników mechanicznych należy: gryzienie (dzięki niemu do przewodu pokarmowego dostają się małe kawałki pokarmu), żucie (powoduje roztarcie pokarmu), połykanie, mieszanie (w żołądku i jelicie) oraz przesuwanie pokarmu. Mechaniczna obróbka pokarmu ma na celu ułatwienie działania czynnikom chemicznym (enzymom), tzn. ułatwienie trawienia.
Wymień procesy odbywające się w przewodzie pokarmowym. Wymień narządy budujące przewód pokarmowy. Wymień gruczoły trawienne.
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź