Znaczenie glonów w gospodarce i życiu człowieka: - są wykorzystywane jako pokarm w gospodarce rybnej, - biorą udział w biologicznym oczyszczaniu wód, - wydzielają tlen podczas fotosyntezy, - zwiększają aerację, czyli napowietrzenie gleby, mineralizują glebę, jako nawóz wzbogacają glebę w próchnicę, - wykorzystywane są jako pasza dla zwierząt (listownica, morszczyn), - stanowią białkowy pokarm dla człowieka ( chlorella, listownica), - są źródłem witamin, jodu, boru, miedzi, soli potasowych i sodowych (morszczyn), - przemysł tekstylny wykorzystuje kwas alginowy (z brunatnic) do impregnacji tkanin (aby były nieprzemakalne) , -przemysł papierowy wykorzystuje kwas alginowy (z brunatnic) do produkcji kartonu i tektury, - w postaci agaru (z karsnorostów) znajdują zastosowanie w piekarnictwie i cukiernictwie, - w przemyśle spożywczym używane są do produkcji galaretek, i innych produktów
Glony są jedynymi producentami materii organicznej w wodach, które stanowią ponad 70% całkowitej powierzchnii naszej planety. Glony są jadalne, dlatego stanowią pożywienie dla wielu ludzii. Glony są bardzo ważnym składnikiem planktonu. Z glonów produkuje się witaminy(z grupy B). Z glonów produkuje się agar, który wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym, do produkcji kosmetyków oraz leków. Brunatnice, wchodzące w grupę organizmów jakimi są glony, wykorzystywane są do produkcji waty alginowej.