1. Kwasy karboksylowe Są pochodnymi węglowodorów, w których atom wodoru zostaje zastapiony grupą funkcyjną: KARBOKSYLOWĄ- COOH. kwasy karboksylowe występują często w pzryrodzie w stanie wolnym, np: - kwas mrówkowy- składnik jadu mrówek i pszczół. również niektóre gatunki pokrzyw - kwas octowy- powstaje przy kwaszeniu wina - kwas mlekowy- produkt kwaszenia ogórków oraz kapusty. występuje też w kwaśnym mleku. NAZWY SYSTEMATYCZNE kwasów tworzymy od nazwy węglowodoru, który posiada tyle samo atomów węgla co kwas, dodając końcówkę -owy. np(rysunek 1) Jak widać z przedstawionych powyżej wzorów kwasów, kolejny przedstawiciel kwasów ma łańcuch dłuższy od poprzedniego o grupę -CH2-. Kwasy więc tworzą szereg homologiczny o wzorze ogólnym: [latex]C_NH_2n+1-COOH lub R - COOH[/latex]. Czy kwasy karboksylowe dysocjują? Roztwory kwasów zmieniają barwę papierka uniwersalnego z żóltej na czerwoną. Oznacza to że odczyn roztworu jest kwaśny. Barwa wskaźnika(czerwona) świadczy o zachodzącym procesie dysocjacji i obecności kationów wodorowych. Jak dysocjują kwasy karboksylowe? - kwas mrówkowy HCOOH rysunek2 _ kwas octowy [latex]CH_3COOH[/latex] rysunek 3 2.KATONY Grupa związkóworganicznych zawierających grupę karbonylową (C=0) połączoną z dwoma atomami węgla. Ketony z niewielkimi grupami alkilowymi, są cieczami, które dobrze mieszają się zarówno z wodą jak i z rozpuszczalnikami organicznymi. OTRZYNYWANIE - w przemyśle przez katalityczne odwodornienie alkoholi II-RZĘDNYCH -addycja wody do alkinów CHARAKTERYSTYCZNE REAKCJE najbardziej charakterystycznymi reakcjami dla ketonów są reakcje addycji nukleofilowej do grupy karbonylowej, w wyniku której moze nastapić przyłączenie cząsteczki alkoholu, cyjanowodoru, hydrazyny a także może następować przyłączenie drugiej cząsteczki ketonu. NAJBARDZIEJ ZNANYMI KETONAMI SĄ: -aceton-jako rozpuszczalnik -BMK- stosowany do produkcji amfetaminy - bezochion- stosowany w fotografii do wywoływania zdięć.
Wszystko o kwasach karboksylowych i ketonach. Definicje,szereg homologiczny,właściwości itd.
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź